Weilands Hörna

Aktiviteter hos Weiland och hans vänner 2012!

14-15 maj. Valle marknad. Medeltidsmarknad på berget ovanför Lerdala. Bågträff och tävling. Lördagen är det tävling för både långbågar av trä och för ryttarbågar. På söndagen workshop. Visning av footing (pilskaftsförstärkning, framtill) nockförstärkningar. Visselpilar. Tillverkning av enkla pilar. Vill du pröva själv måste en föranmälan göras. 0739092649. Eller g.weiland@telia.com Hist.klädsel.

Karta och övriga uppgifter: www.bjornasater.se

21 maj. Munkängarna, Kinnekulle. Vårat eget Sherwood. Kan inte lova något möte med Robin Hood, men man vet ju inte vad som väntar där i skogen…

Långbågar av trä. Detta möte är ju ett endagsmöte. Tag med picknickkorg, båge och pilar. Jag tar med ett nät och tavla. Ett mycket tillbakalutat och avslappnat möte i vacker miljö.

Kontaktperson: g.weiland@telia.com

27-29 maj. Leksands medeltidsmarknad. En av dom bästa, kanske rent av den bästa marknaden. Där samlas också bågskyttar. På lördagen efter turisterna har gått hem händer det grejer. Då kommer bågarna fram ur marknadsstånd och andra gömmor. Plus alla som gått omkring med sina bågar och längtat under dagen. En tävling för alla, men med glimten i ögat. Samvaron blir viktigare än att vinna. Roligt som f-n!

Kontaktperson. Tveskägg. Finns på plats. Har prova på skyttet där. Hist. klädsel uppskattas.

18-19 juni. Ekolsundspelen på Ekolsunds slott. Mellan Enköping och Upplandsbro. Bågskytte i vacker slottsmiljö. Endast långbågar av trä. www.ekolsundsspelen.se Kontaktperson. g.weiland@telia.com Hist. Klädsel.

2-3 juli. Gräfsnäs slottsruin. Medeltidsarrangemang. Marknad, hantverk, tornerspel och bågskytte. Träbågar.

Kontaktperson. Oklart med adress i nuläget. Men tills vidare g.weiland@telia.com jag skickar vidare beroende på frågans art.

Hist. Klädsel.

6 augusti. Falköping. Mössebergsparken. Bågskytte under musikfestivalen. Weiland har pröva på skytte. Men om det kommer fler skyttar med egen båge, träbåge alltså! Då görs ett avbrott, och så skjuter vi lite själva också. www.parkfestivalen.com

Kontaktperson/skytte g.weiland@telia.com

27-28 augusti. Ingelsträde. Kullabygden, nordvästra skåne. Marknad, hantverk och givetvis bågskytte. Tävling och workshop.

www.ingelstrade.se Kontakt för tävlingen. Och workshop. g.weiland@telia.com

Hist.klädsel.

2-3 sept. Stigmäns möte. Tiveden. 17 eller 18 året. Har tappat räkningen…

Här gäller bara långbågar av trä.. Personlig inbjudan är också ett som varit betecknande för mötet. Det är bara ett fåtal gånger jag har sagt nej till en förfrågan. Men en kontakt via mail eller telefon gör att jag får koll på hur många som kommer. Mötet är begränsat vad det gäller antal. Och vi kan stämma av vad som gäller på mötet. Man kan tokskjuta till fingrarna ramlar av eller ligga med en kopp kaffe och lyssna på granarnas sus. Man väljer själv. Det finns en mindre jaktstig. Ett flertal mål på fältet och Undens klara vatten att bada i. I år blir det pilspetssmide igen. Men ytterligare information ges vid kontakt eller via Bågnätet.

Kontaktperson. g.weiland@telia.com

9-10 sept. Söderköping Gästabud. Medeltidsmarknad med allt vad där tillhör. Och bågskytte. Träbågar gäller också här. Tävling som är omväxlande och rolig. Även långa skotthåll. Kontaktperson villa.liljan@bredband.net Ola P. Hist. Klädsel.

Vad som här har tagits upp är en del av dom arrangemang som har bågskytte.

http://www.kuppjirk.se Den här webbsidan har ett omfattande eventregister. Det finns betydligt fler ställen som har bågskytte. Man kan ta kontakt med olika hist.arrangemang som medeltidsmarknader och kolla innan man åker. Hova riddarvecka är ju ett sådant. Ibland görs ett försök att ha någon tävling. Men, en strulvarning, när Hova gör något så…..

Alla mina tävlingar och träffar jag ordnar är bara för trälångbågar. Har alltid varit så och kommer att förbli så. Ett enda undantag görs i år (det är båghistoria ni får bevittna…) Det är på Valle marknad. Där blandar jag i tävlingen, långbågar av trä och ryttarbågar. Dom sistnämnda är det glasfiber i. Och så är det på dom flesta tävlingar och träffar runt om i landet, träbågar gäller. Kolla innan ni åker om ni har en plastpinne till båge. På Gotland blandar dom. Glasfiberförstärkt och träbågar, sida vid sida. Likadant för SCA (sällskapet för creativ anakronism). Dom tillåter nästan vad som helst i bågväg. Men deras tävlingar brukar inte vara öppna för allmänheten.

En annan detalj är historisk klädsel! De flesta arrangemangen kräver hist. klädsel av deltagarna. Behöver inte vara en handsydd kopia av ett 1300-talsfynd. Men för allas trevnad kanske man ska likaväl undvika potatissäcken med ett rep runt midjan. Jag har här ovan märkt ut där hist. klädsel krävs.

Allt det här kan låta krångligt men man upptäcker snart att så inte är fallet. Och allt det här bidrar tillsammans att bilda den speciella atmosfär och miljö som är så fantastisk. Det ger mersmak.

http://sebastianarchers.blogspot.com

Webbadressen ovan ger lite inblick i historiskt återskapande.

 

Frågor… g.weiland@telia.com

Göran ”Weiland” Landström.

Välkomna
Weiland på Ön.
0739092649
 
 

Välkomna att delta i årets Skjut och njut som går av stapeln 6-8/5

Den här träffen är till för er som vill skjuta med traditionella långbågar och lämna 2000 talets brus bakom sig för en stund

Nu är det dags för vilket år i raden det nu är av Skjut och njut. Vi hoppas på fint väder eftersom vi kommer att kampera ute i våra medtagna Paviljonger.Det kommer även att finnas ett större arme tält att dela plats i för den som vill.

För att med säkerhet veta att man får plats i detta kan man höra av sig till mig.

Annars kan ju den vågade alltid kampera under bar himmel. Maten och drycken tar vi med oss själva och enebusken får figurera toadörr. Vi tänker på allemansrätten.

Vad vill vi göra?  Precis vad vi själva vill! Sitt och tälj på din nya långbåge, fixa dina pilar eller varför inte bara sitta och njuta av den underbara atmosfären. Det kommer att finnas lite olika och spännande mål att öva sin pricksäkerhet på.

För andra året kommer en tävling att erbjudas den som vill tampas med andra bågskyttar. Priset är ett vandringspris som kommer att delas ut för andra året i rad (den svarta pilen, Jaaa det är Tolkien inspirerat.) Förra årets vinnare var en herre vid namn Håkan.

Sen får vi se om det blir någon form av boffer aktivitet för den som känner sig manad. (Bofferpilar är mjukt vadderade i framändan och skjutes med stor glädje på andra deltagare som vill ikläda sig rollen som bofferpilsstoppare)

Sen är det ju förstås legenden om den gnidne och skräckinjagade godsherren som sägs ha grävt ner en skatt i dessa skogstrakter. En gång om året så visar sig skatten under en kort stund och vaktad av vålnaden av godsherren i Botarp. Även kallad "Botarpadräparn".

Vi får hoppas att skatten dyker upp men man kan inte så noga veta Vi beväpnar oss med Bofferpilar för man vet ju inte vad man kan stöta på ute i dessa skogsområden.

Skatten om nu någon hittar den och kan överlista vålnaden ska ta sig tillbaka till baslägret. Först där kan man pusta ut. För om man har funnit och överlistat vålnaden så är man fortfarande ett villebråd för alla de andra deltagarna. Det finns ju bara en skatt och vem vill dela med sig?

 Vägbeskrivning till Skjut och njut.

Från Huskvarna åk norr ut på E4. Sväng höger mot Skärstad/Brunsttorp. Åk sedan mot Kaksholmen.
Kör ca 4km sväng höger mot Botarp. Man ser sedan gult hus på kullen. Åk sen mellan det gula huset och den röda ladan. Kör sedan ca 1km. Kör förbi en röd lada till sen höger in vid en liten damm.

Här ifrån blir det en kort vandring på ett par hundra meter upp till Engelska parken. Om ni är osäkra på vägbeskrivningen tveka inte att ringa.

/Mvh Grim

tel 036-40609, 0763-696168

jobb 036-108915